
Jedzenie kiszonek, dlaczego jest takie ważne?
Kapusta kiszon i ogórki kiszone — chyba każdy z nas chociaż raz ich próbował. Kiszonki są w Polsce niezwykle popularnym dodatkiem do obiadów i zazwyczaj powstają z receptur pieczołowicie przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ten gorzko-kwaśny posmak kiszonek jedni kochają, a inni nienawidzą, dlaczego jednak warto wkomponować kiszonki do naszej codziennej diety? Poznaj główne zalety regularnego jedzenia kiszonek!
1) Kiszonki są cennym źródłem probiotyków, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacteracease. Chociaż wspomniane produkty same w sobie nie są probiotykami, to jednak w procesie fermentacji dochodzi do powstania acetylocholiny, która pozwala odbudować florę bakteryjną w jelitach po antybiotykoterapii, jak również poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga we wzdęciach i zaparciach.
2) Kiszonki warto spożywać w naszej codziennej diecie, gdy chcemy zrzucić nieco nadprogramowych kilogramów. Kiszonki są niskokaloryczne, a zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapewnią Ci uczucie sytości na długi czas. Ciekawym pomysłem jest wkomponowanie do diety przekąsek liofilizowanych w postaci kiszonych ogórków, które dostępne są w chrupkiej formie, a jednocześnie zawierają wszystkie cenne minerały i witaminy.
3) Kiszonki są prawdziwą bombą witamin i cennych minerałów. W kiszonkach przede wszystkim dominuje witamina C, która korzystnie wpływa na naszą odporność. W kiszonkach znajduje się również witamina K, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia oraz witamina A, której działanie jest niezastąpione w prawidłowym działaniu wzroku, funkcji tarczycy i jego odpowiedniej odporności. Kiszonki polecane są również osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ znajdują się w nich ogromne zawartości magnezu, żelaza i cynku.
4) Kiszonki zwiększają wydolność naszego organizmu — mają charakter antybakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwnowotworowy, a także wpływają skutecznie na pracę nerek i wątroby. Kiszonki świetnie sprawdzą się, gdy chcemy zregenerować nasz organizm, np. po kacu czy po intensywnym treningu.
5) Kiszonki mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów jelita grubego i piersi, ponieważ duża ilość zawartych w nich glukozynolanów wpływa na skuteczne niszczenie komórek nowotworowych.
Komentarze
Lubię kiszonki, ale nie wiedziałem, że mają tak dobry wpływ na organizm.