
Co powinien jeść pacjent onkologiczny?
W przypadku pacjentów onkologicznych niezwykle ważna jest odpowiednia dieta, dzięki której dostarczymy organizmowi dawkę energii, która pomoże w rekonwalescencji, a także wzmocnieniu organizmu, który jest narażony na nieustanną walkę. Tak więc odpowiednio opracowana dieta nie tylko będzie wpływała na hamowanie rozrostu komórek rakowych, ale również da organizmowi potrzebne do walki z chorobą siły. Dostarczanie w odpowiednich ilościach składników odżywczych może również niwelować niepożądane skutki terapii. Co powinien jeść pacjent onkologiczny?
Kompleksowe leczenie onkologiczne
Klinika onkologiczna jest miejscem, w którym oprócz lekarzy onkologów i chirurgów, pracują również dietetycy onkologiczni, którzy wspomagają osoby chorujące na nowotwory, tworząc odpowiednie plany żywieniowe. Prawidłowe odżywianie się ma ogromne znaczenie w chorobie onkologicznej, jednakże należy zdawać sobie sprawę, że podczas choroby nawyki żywieniowe mogą ulec zmianie, a także spożywanie pokarmów może wiązać się ze znacznym utrudnieniem. Warto pamiętać, że chociaż sama dieta nie uzdrowi pacjenta, to jednak wpłynie na poprawę kondycji organizmu, a także na ogólne samopoczucie pacjenta. Oczywiście ustalając dietę onkologiczną należy zwrócić uwagę na preferencje żywieniowe pacjenta - niezwykle ważne jest, aby była to dieta lekkostrawna, w której nie będą znajdować się cukry, tłuszcze, a także ostre przyprawy.
Co i w jakich ilościach powinien jeść pacjent onkologiczny?
Pacjenci onkologiczni szczególną uwagę powinni zwrócić na spożywanie białka, które powinno pochodzić z ok. 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko powinno pochodzić w stosunku 1:1 z produktów roślinnych (rośliny strączkowe, nasiona zbożowe) oraz produktów zwierzęcych (mięso, jaja, ryby czy mleko). Nie wolno zapomnieć o przyjmowaniu "dobrych" tłuszczy, które znajdziemy w rybach, orzechach, nasionach dyni, chudym mięsie drobiowym czy w olejach roślinnych. W przypadku tłuszczu zaleca się ograniczenie tłuszczy pochodzących ze smalcu czy tłustych serów. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30% zapotrzebowania energetycznego. Największe zapotrzebowanie, ponieważ aż 55% procent mają węglowodany, które powinny pochodzić przede wszystkim z ryżu, kasz, makaronów, pieczywa, owoców oraz warzyw. Pacjenci onkologiczni powinni jednak ograniczyć spożywanie cukrów oraz słodyczy, które mogą przyczynić się do namnażania komórek nowotworowych, a także do zwiększenia efektów ubocznych leczenia. Nie wolno zapominać o mikro- i makroelementach, które w diecie są niezwykle ważne, ponieważ organizm walczący z chorobą spożywa ogromne pokłady antyoksydantów. Co zrobić, aby uzupełnić ich pokłady? Przede wszystkim spożywać dużej ilości owoców i warzyw o intensywnej kolorystyce.
Komentarze
W takich sytuacjach warto zastanowić się nad konsultacjami dietetyka onkologicznego.
Zdrowa dieta jest kluczowa.
Należy również spożywać warzywa i owoce.
Pacjent onkologiczny powinien spożywać produkty bogate w tłuszcze i białko.
Spożywanie białka dla pacjentów onkologicznych jest bardzo ważne.